کاشی سنتی

کاشی سنتی، یکی از قدیمی‌ترین مصالح ساختمانی محسوب می‌شود که ایرانیان از آن برای منازل و مساجد استفاده می‌کنند. کاشی‌های سنتی جزئی از معماری ایرانی شناخته می‌شود و کاربردهای فراوانی دارد.

کاشی سنتی

کاربرد کاشی‌های سنتی

در گذشته، کاشی‌های سنتی با دست ساخته و رنگ آمیزی می‌شدند اما در حال حاضر به دلیل توسعه دستگاه‌های مدرن، تولید کاشی‌‌های سنتی بیشتر به وسیله دستگاه انجام می‌شود. کاشی‌های سنتی را می‌توان در تزئینات داخل و خارج ساختمان‌ها و معماری ایران به وضوح مشاهده کرد. از این نوع کاشی‌ از زمان‌های قدیم برای پوشش کف و سقف، دیواره‌های مکان‌های مذهبی و حتی بناهای یادبود استفاده شده است. اما امروزه، کاربرد این نوع کاشی‌ها افزایش یافته و نه تنها در المان‌ها، بافت شهری بلکه به عنوان کاشی دکوری و تزئینی  برای هدیه نیز کاربرد دارد.

کاشی سنتی در فضای داخلی

در تولید کاشی‌های سنتی از رنگ‌ها و اشکال مختلف استفاده می‌شود. اگرچه فیروزه‌ای بیشترین رنگ مورد استفاده در کاشی‌های سنتی بوده و مربع نیز بیشترین شکل مورد استفاده در تولید این نوع کاشی‌ بوده است اما در حال حاضر، به دلیل توسعه صنعت کاشی‌کاری، انواع کاشی‌های سنتی در رنگ‌ها و اشکال مختلف مثلث شکل، چند ضلعی و دایره نیز ساخته می‌شود.

انواع سبک‌های کاشی سنتی

از آنجایی که از قدیم، استفاده از کاشی‌های سنتی در معماری ایران و کشورهای همسایه رایج بوده است انواع سبک‌های مختلفی از این کاشی خلق شده است. کاشی‌های سنتی که از آنها برای تزئین ساختمان‌ها و عمارت‌ها استفاده می‌شود 5 نوع هستند. 5 نوع از بهترین کاشی‌های سنتی برای تزئینات ساختمانی عبارتند از:

کاشی معرق: این نوع کاشی به وسیله تراشیدن تکه‌های کوچک و کنار هم قرار دادن آنها ساخته می‌شود.

 کاشی معقلی:  این نوع کاشی سنتی از تلفیق اشکال هندسی با یکدیگر و با طراحی هندسی شکل، ساخته می‌شود.

 کاشی گره چینی:  با کنار هم چیدن قطعات کاشی این نوع کاشی ساخته می‌شود.

 کاشی هفت رنگ یا خشتی: برای ساخت این نوع کاشی، خشت‌های کوچک لعاب‌دار و رنگی را با هم تلفیق کرده و طرح کلی کاشی ایجاد می‌شود.

 کاشی مشبک: ساختاری شبکه‌مانند از کاشی است و از آن در کنار پنجره‌ها و نماهای رو به بیرون استفاده می‌شود.

این نوع کاشی‌ها در کنار یکدیگر، منشا خلق طرح‌های زیبا و بی‌نظیری از کاشی‌های ایرانی سنتی شده‌اند. در ساخت هر نوع کاشی، ممکن است شیوه متفاوتی به کار رود.

کاشی سنتی در فضای بیرونی

انواع کاشی‌های سنتی دیگر

به غیر از انواع کاشی‌های سنتی که معرفی شد و بیشتر مورد استفاده قرار می‌گیرند انواع دیگری از کاشی‌های سنتی وجود دارد که کمتر شناخته شده‌اند این نوع کاشی‌ها عبارتند از:

 کاشی مُهری: برای ساخت این نوع کاشی ازمهر کنده‌کاری شده و قالب‌گیری کاشی استفاده می‌کنند.

 کاشی نره‌ای: ضخامت این نوع کاشی در مقایسه با کاشی‌های سنتی معمولی  بیشتر بوده و بیشتر از آن در ساخت و تزئین گنبدها استفاده می‌شود.

 کاشی پیش‌بُر: در تهیه آن، از قالب‌گیری با فلز و چوب استفاده شده و گاهی هم از آن به شکل خام بهره می‌برند.

 کاشی زیر رنگی: برای تهیه این نوع کاشی، ابتدا لعاب (با رنگ‌های مختلف) را  روی کاشی ریخته و سپس، آن را در کوره می‌پزند. پس از آن، دوباره، کاشی را لعاب زده و در کوره می‌پزند. در مرحله بعدی، برش و تلفیق انجام شده و سپس، دوباره لعاب‌کاری و در کوره قرار می‌گیرد. رنگ اول آن را زیر رنگی و رنگ دوم آن را نقش اصلی می‌نامند.

کاشی خط بنایی: طرح‌های جالب این نوع کاشی سنتی، حاصل ترکیب خط کوفی در امتداد افقی و عمودی است و به آن خط بنایی گفته می‌شود.

کاشی سنتی نما لوکس

کاشی سنتی برای نما