خبرگزاری تسنیم گزارش داد ، امروز در یک نشست خبری , بهنام عزیززاده , درباره بررسی مسائل و مشکلات تولید و صادرات کاشی و سرامیک توضیح داد که صنعت کاشی و سرامیک ایران , در حوزه صنایع معدنی , یکی از صنایع پیشرو می باشد . وی افزود که با توجه به سرمایهگذاریهای انجام شده در این صنعت، ظرفیتهای قابل توجهی ایجاد شده است که به طور مستقیم و غیرمستقیم 450 هزار نفر را مشغول به کار ساخته است.
رئیس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان کاشی و سرامیک اعلام کرد که ظرفیت تولید کاشی و سرامیک در کشور ۷۵۰ میلیون مترمربع است. او افزود که در سال گذشته، میزان تولیدات کشور در این حوزه ۵۰۰ میلیون مترمربع بوده است و از این میزان تولید،با وجود تمام محدودیتها و مشکلات، از جمله مشکلات لجستیکی و انتقال پول، ۲۰۰ میلیون مترمربع صادر شده است.
ایشان در ادامه افزود : این صنعت, نیازهای داخلی را تأمین کرده است و با توجه به حجم بالای صادرات، ارز آوری قابل توجهی برای کشور داشته است.با توجه به حجم تولید و صادرات کاشی و سرامیک در جایگاه پنجم در جهان قرار داریم.
وی علاوه بر بیان اینکه صنایع کاشی و سرامیک همانند دیگر صنایع, گرفتار یکسری مشکلات می باشد، بیان داشت: صنعت کاشی و سرامیک ایران به لحاظ کیفیت , محصولاتی قابل رقابت در سطح دنیا عرضه میکند. اما با وجود اینکه هم به لحاظ کمی و هم کیفی این صنعت توسعه یافته است , دچار مشکلاتی همچون مساله تأمین انرژی می باشد.و همچنین, به علت ناترازی برق و گاز واحدهای تولید این حوزه صنعتی مانند سایر واحدهای تولیدی با مشکل مواجه هستند.ایشان در ادامه توضیح داد: واحدهای تولیدی کاشی و سرامیک به دلیل قطعی مکرر برق در تابستان و قطعی گاز در زمستان دچار مشکلات عدیدهای هستند و دچار خسارتهای بسیاری میشوند و این موضوع باعث شده شرایط برای تولیدکنندگان سخت باشد.
عزیززاده افزود : با توجه به مشکلات ناشی از ناترازی انرژی؛ واحدهای تولیدی نمیتوانند پاسخگوی مشتریان خود باشند و بر اساس قرارداد منعقده نمیتوانند به موقع کالای مورد نیاز مشتری را تولید و تحویل دهند. علاوه بر این واحدها با عدم النفع تولید مواجه هستند که این موضوع نیز خسارت زیادی را به آنها متحمل کرده است به طوری که به علت مشکل ذکر شده , در نیمه اول امسال واحدهای تولیدی این بخش از صنعت حدود 2 الی 3 ماه تعطیل بودند.
رئیس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان کاشی و سرامیک بیان کرد : در سال های گذشته سرمایهگذاری لازم برای توسعه شبکه برق کشور انجام نشده است و صنعت برق همزمان با نیازهای داخلی کشور رشد نکرده و اکنون که ناترازی به بیش از 15 هزار مگاوات رسیده است به واحدهای تولیدی گفته میشود که برق مورد نیاز را باید خودتان تولید و تأمین کنید و این در حالی است که به لحاظ فنی و تخصصی, تأمین انرژی از عهده واحدهای تولیدی خارج است و واحدهای تولیدی , منابع مالی و توانایی تولید انرژی را ندارند. بنابراین اگر اقدامی برای تأمین انرژی واحدهای تولیدی از سوی دولت انجام نشود نه تنها صنعت کاشی و سرامیک کشور بلکه سایر صنایع نیز دچار مشکل شده و به سمت تعطیلی و از دست رفتن بازارهای صادراتی خود پیش میروند.
عزیززاده با اشاره به اینکه واحدهای تولیدی در زمستان با ناترازی گاز روبرو هستند، گفت: با وجود مشکلات زیاد در زمینه ناهمگونی انرژی، مجوز جدید برای تأسیس واحدهای تولیدی داده میشود. در زمینه صادرات کاشی و سرامیک علاوه بر مشکلات ناترازی انرژی، با مشکلات دیگری نیز مواجه هستیم به طوری که به دلیل مسائل ناشی از تحریم واحدهای تولیدی به راحتی نمیتوانند وارد بازارهای صادراتی شوند.
رئیس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان کاشی و سرامیک بیان افزود : 40 درصد از کاشی و سرامیک کشور صادر میشود و از کل صادرات 74 درصد به کشور عراق صادر میشود و بر خطر از دست رفتن بزرگترین بازار صادراتی کاشی و سرامیک ایران تاکید کرد.به گفته وی، سالانه حدود 140 میلیون مترمربع از کل تولیدات کاشی و سرامیک کشور به عراق صادر میشود.
وی با بیان اینکه البته کاشی و سرامیک کشور به حدود 50 کشور دنیا صادر میشود، افزود: اما همانطور که اشاره شد عمده صادرات کشور به عراق است و بخشهایی از صادرات کاشی و سرامیک به کشورهای افغانستان و پاکستان و مقادیری ناچیز, نیز به سایر کشورها صادر میشود.
رئیس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان کاشی و سرامیک بیان داشت: علیرغم اینکه ظرفیت زیادی برای صادرات به کشورهای آفریقایی وجود دارد اما زیرساخت های صادراتی برای صادرات به این کشورها وجود ندارد و برای صادرات به کشورهای آفریقایی نه از امکان نقل و انتقال مالی برخوردار هستیم و نه به لحاظ لجستیکی از شرایط مناسبی برای صادرات به این کشورها برخورداریم.
وی اضافه کرد: یکی دیگر از مشکلات صادرات به عراق این است که واردکنندگان عراقی برای خرید کالای ایرانی مجبورند ارز مورد نیاز خود را از بازار آزاد تهیه کنند و نمیتوانند از ارز دولتی عراق برای واردات کالاهای ایرانی استفاده کنند. این مشکل به دلیل تحریمهای اعمالشده علیه ایران به وجود آمده است. به همین دلیل، تولیدکنندگان و صادرکنندگان کاشی و سرامیک ایرانی برای حفظ قدرت رقابت در بازار عراق، مجبورند کالای خود را با ۲۰ درصد قیمت کمتر عرضه کنند. این روند به دلیل افزایش هزینههای تولید پایدار نیست. در نتیجه، اگر این مشکلات حل نشود، ممکن است بزرگترین بازار صادراتی ایران در حوزه کاشی و سرامیک یعنی عراق را از دست بدهیم.
عزیززاده در مورد صادرات به سوریه بیان کرد که تفاهمنامه مشترکی با اتاق بازرگانی سوریه منعقد شده و این تفاهمنامه توسط دولت و مجلس سوریه امضا شده است. وی افزود که این تفاهمنامه هنوز به امضای مجلس ایران نرسیده، در حالی که تصویب آن میتواند زمینه صادرات به سوریه را فراهم کند.
منبع : خبرگزاری تسنیم